Bevallen

Na een tijd van lichamelijke en mentale groei is de zwangere vrouw klaar om te bevallen en is de baby groot en rijp genoeg om geboren te worden. De meeste bevallingen vinden plaats tussen 37 en 42 weken zwangerschap. Dat is drie weken voor tot twee weken na de uitgerekende datum. Een zwangerschap duurt gemiddeld 280 dagen. Dat zijn 40 weken ofwel 9 maanden.

Beval je in deze periode, dan zullen wij je bevalling begeleiden op de plaats van jouw keuze; thuis, in het ziekenhuis of in de geboortekliniek. We begeleiden ook waterbevallingen. Mocht je baby vroeger of later komen zal je in het ziekenhuis door de gynaecoloog geholpen worden.

Elke bevalling is anders en vraagt om een eigen aanpak. Wij helpen je een situatie te creëren die aansluit bij jouw wensen. Als de zwangerschap ongecompliceerd verloopt en je thuis wilt bevallen, komen we bij je langs om te kijken hoe ver de bevalling is gevorderd. Wat ons betreft kan je nog tijdens de bevalling de plaats van bevalling kiezen. Als je in het ziekenhuis of geboortekliniek wil gaan bevallen, bepalen we samen wanneer we het best kunnen verplaatsen.

Voorweeën

Vaak hebben vrouwen al in de laatste weken voor de uitgerekende datum in toenemende mate harde buiken en soms korte pijnlijke contracties. Dit is normaal, dat zijn voorweeën of harde buiken. De baarmoedermond kan door deze voorweeën zachter en korter worden. De bevalling is dan nog niet begonnen.

Ontsluitingsweeën

Goede krachtige weeën zijn de belangrijkste voorwaarde voor een vlotte en ongecompliceerde bevalling. Een drietal hormonen spelen een hoofdrol bij die weeën:

  • Adrenaline; wordt gemaakt bij stress, angst, koude. Dit hormoon werkt de weeën tegen.
  • Oxytocine; maakt weeën, het laat je baarmoeder samentrekken
  • Endorfine; is een morfineachtige stof die de pijn verzacht

Kijk bij Pijn hoe je de juiste hormonen kan stimuleren.

Persweeën

Als de ontsluiting bijna volledig is, krijg je de drang om te persen. Dit gevoel ontstaat doordat het hoofdje van de baby zakt en op je endeldarm drukt. Hierdoor voelt het alsof je nodig naar de WC moet. De baby wordt door de persdrang langzaam uit de baarmoeder geduwd. Veel vrouwen ervaren deze fase als heftig. Je baarmoeder gaat in een reflex krachtig samentrekken, het voelt alsof je lichaam het van je overneemt. Probeer de persdrang als welkome hulp te beschouwen. Sterke persweeën zorgen ervoor dat de baby in de regel snel geboren wordt. Bij een eerste kindje duurt dit persen gemiddeld 1-2 uur. Ben je al eerder bevallen kan het persen heel vlot gaan en kan een baby al binnen 5 - 30 minuten geboren zijn.

Tijdens de bevalling controleren we of het met jou en de baby goed gaat. We zullen regelmatig naar de harttonen van de baby luisteren en de vooruitgang van de bevalling in de gaten te houden.

Omhoog