Kraamzorg

In onze praktijk stellen wij het verplicht dat er tenminste voor de medische controles van moeder en kind voor de eerste zeven dagen kraamzorg wordt geregeld. Dat houdt in dat bij de moeder de temperatuur, hartslag, stand van de baarmoeder, toestand van de hechtingen en van de borsten worden gecontroleerd. Bij de baby moeten de temperatuur, het gewicht, de kleur, het verloop van de voedingen en het aantal poep en plasluiers dagelijks worden bijgehouden.

We adviseren je in de zwangerschap samen met de kraamverzorgster te bespreken hoeveel uur zij dagelijks jullie zal komen ondersteunen. Zij komt minimaal 3 en maximaal 8 uur per dag langs, afhankelijk van wat jullie wensen zijn en wat de afspraak is met het kraamzorgbureau. Houd er rekening mee dat je bij veel kraamzorgbureaus een minimaal aantal aan uren per dag moet afnemen. Bij een normaal verlopend kraambed heeft een vrouw recht op 49 uur kraamzorg. Als het nodig is kunnen wij de kraamzorg t/m de 10e dag met enkele uren per dag verlengen. Hierna is het wettelijke recht op kraamzorg afgelopen.

De kosten voor de kraamzorg worden deels vergoed door je zorgverzekeraar. Bij een basisverzekering betaal je een eigen bijdrage van €4,00 en bij sommige aanvullende verzekeringen wordt deze eigen bijdrage (deels) vergoed. Kijk daarom voor dat je je aanmeldt bij een kraamzorgbureau goed naar je zorgverzekering en wat wel of niet vergoed wordt. 

Wij werken in principe met alle kraamzorgbureau’s samen. Je bent vrij om het kraamzorgbureau van je voorkeur te kiezen. Heb je geen voorkeur dan adviseren wij Bureau Klasse Kraamzorg (www.bureauklassekraamzorg.nl). Wij hebben goede ervaringen met de kraamverzorgsters van Bureau Klasse Kraamzorg. Kijk altijd bij je verzekeraar na of zij samenwerken met het kraamzorgbureau voor je bent aangemeld.

Omhoog