Miskraam

Soms eindigt een zwangerschap anders dan gehoopt of verwacht. Van alle zwangeren vrouwen heeft 20% last van bloedverlies in de eerste 16 weken van de zwangerschap. Uiteindelijk eindigt 10% van alle zwangerschappen in een miskraam. Bij de andere 10% van de vrouwen die bloed verliest, heeft het bloedverlies geen betekenis.

Naar mate de leeftijd van de vrouw stijgt, neemt de kans op een miskraam toe. Een miskraam uit zich meestal door bloedverlies en buikpijn. Deze symptomen kunnen tijdens miskraam heviger worden en weer afnemen als het vruchtje is afgestoten. Uiteraard is hevige buikpijn en veel bloedverlies een goede reden om de spoedlijn te bellen. Bij een streepje bloedverlies kun je het beste contact met ons opnemen tijdens het telefonisch spreekuur.

Een miskraam is een natuurlijke, maar wel ingrijpende gebeurtenis. Verdriet en teleurstelling is een normale en terechte reactie. Vanzelfsprekend gaan we je ook in deze periode begeleiden en adviseren.

Het verlies van je zwangerschap heeft ook emotioneel impact

Veel vrouwen hebben na het verlies van hun prille zwangerschap een moeilijke tijd. Een miskraam heeft vaak meer impact dan je vooraf kunt bedenken. Wij weten dat dit geldt voor vrouwen maar ook voor hun partners. 

De miskraam betekent bijvoorbeeld dat je toekomst anders is dan je dacht. Dit verlies maakt plotseling een einde aan alle plannen en fantasieën over dit kind. 

Misschien vraag je je af waarom het mis ging. Het kan een troost zijn om te weten dat de zwangerschap meestal vanaf het begin al niet in orde was. Dat de miskraam dus een natuurlijk en logisch gevolg was. Maar naast deze feitelijke verklaring denk je misschien dat je iets had kunnen doen of laten om de miskraam te voorkomen. Hoe invoelbaar ook, schuldgevoelens zijn niet terecht. 

Ook goed om te weten: er is geen tijdspad te geven tot het verdriet over is. Ieder beleeft het anders. Ieder doet het anders. Gun jezelf wat jij nodig hebt. 

Merk je dat je energie niet terugkomt? Of dat je maar blijft piekeren? Zoek dan hulp om het verlies van je zwangerschap te verwerken. Dit is geen thema om mee aan te rommelen. Zoek begeleiding die bij jou past. 

Op www.miskraambegeleiding.nl  vind je gratis praktische hulpmiddelen:

  • Een checklist om te zien of je klachten mogelijk te maken hebben met je miskraam
  • Tips en een handig stappenplan om je levende kind(eren) te vertellen over de miskraam.
  • Suggesties om het gesprek met je partner op een prettige manier te voeren.
  • En vele ervaringsverhalen van vrouwen met één of meer miskramen.
Omhoog