De eerste week

Als het jouw eerste baby is, dan komen wij de 2e, 3e, 5e, 7e en als nodig ook de 9e dag bij jullie langs. We kijken hoe het met jou en je baby gaat en helpen je zo nodig met de borstvoeding en adviseren de kraamverzorgster. Als jullie al een of meerdere kinderen hebben, komen wij de 2e, 4e, 6e en 8e dag bij jullie langs. Als er problemen zijn, passen wij ons schema aan en komen tussendoor langs. Soms duurt de visite 15 minuten, maar als het nodig is maken we meer tijd voor jullie vrij.

Ziekenhuis

Het kan ook wel eens voorkomen dat onze visites afwijken van deze indeling doordat jij of je baby bijvoorbeeld in het ziekenhuis zijn. In dit geval komen wij altijd een keer in het ziekenhuis bij je op bezoek en kun je de dienstdoende verloskundige bellen als je daar behoefte aan hebt. Vanaf de dag nadat jij/jullie uit het ziekenhuis zijn gekomen, komen we bij je thuis en gaat het reguliere visiteschema in.

Visites

We komen meestal tussen 9.00 en 13.00 uur bij je langs. Als het erg druk is met bevallingen dan kan het voorkomen dat we pas in de middag komen. Tijdens de visites controleren we de uitslagen van de standaard medische controles. We bespreken de voeding, en geven je als nodig aanvullend advies. Maar we zijn vooral ook erg benieuwd hoe jij je voelt. Voel je je goed? Heb je "kraamtranen"? Hoe heb je je bevalling beleefd? Hoe kijk je tegen je nieuwe levenssituatie aan? Het kan namelijk best zijn dat het soms even niet zo goed met je gaat. Dan bieden we je graag steun en zo nodig schakelen we hulp in.

De bevalling nabespreken

Het is belangrijk om een moment te hebben om de vaak intense, maar ook zeer bijzondere ervaring van de bevalling te kunnen herbeleven. Wij streven ernaar dat je de verloskundige die jouw bevalling heeft begeleid, ook terugziet in het kraambed. Dit geeft jullie de kans om vragen te stellen over de bevalling en zo kunnen wij nog het een en ander toelichten. Stel dat dit een keer niet mogelijk is, dan zoeken we een alternatieve oplossing.

Laatste visite

Bij de laatste visite bespreken we verschillende onderwerpen die de komende tijd een rol gaan spelen; zoals de voeding, vitamine K en D voor de baby, borstvoeding en werken. We bespreken de overdracht naar het consultatiebureau en de huisarts. Ook geven we je oefeningen om je bekkenbodemspieren weer te sterken en houdingsadvies. We hebben het over anticonceptie en nodigen je uit voor de nacontrole. 

Ook voor ons is het altijd weer bijzonder om, na negen maanden met jullie te hebben meegeleefd, afscheid van elkaar te nemen.

Omhoog