Wanneer bellen

Ongeveer vier weken voor de uitgerekende datum zullen wij tijdens de zwangerschapscontrole over de aanstaande bevalling praten en je informeren wanneer je moet bellen. We zullen de belinstructies afstemmen op jullie persoonlijke behoeftes.

Maar hier alvast enkele richtlijnen:

1. Als je nog GEEN 37 weken zwanger bent bel DIRECT bij:

  • aanhoudende buikpijn, vocht- en bloedverlies en als je anderszins zorgen maakt over de zwangerschap en de baby.

2. Vanaf 37 weken zwangerschap bel je bij:

  • Ongerustheid en behoefte aan contact; je kan dan altijd bellen, ongeacht in welke fase van de bevalling je bent.
  • Bij sterke weeën; weeën op zichzelf betekenen niet in alle gevallen dat de bevalling meteen gaat beginnen. De bevalling van een eerste kind kent vaak een lange aanloop. De weeën zijn in het begin nog niet echt krachtig, duren minder dan een minuut en zijn nog niet regelmatig. In deze fase van de bevalling zal je baarmoedermond week, dun en kort worden. In de volgende fase worden de weeën krachtiger en komen ze sneller achter elkaar. De baarmoedermond zal dan open gaan. Om vooruitgang te boeken in de ontsluiting heb je dus krachtige weeën nodig die regelmatig - om de 4-5 minuten - komen en tenminste een minuut aanhouden. Als je al een keer bevallen bent gaat de hele bevalling meestal vlotter en moet je ook sneller aan de bel trekken.

We zullen de belinstructies persoonlijk met jullie doornemen.

  • Vochtverlies; de bevalling kan ook beginnen met het breken van de vliezen. Meestal verlies je in een keer een plas vruchtwater en vervolgens steeds kleine beetjes vocht. De normale kleur van het vruchtwater is wit of rozig. Breken je vliezen in de nacht en is de kleur normaal en heb je op controle gehoord dat het hoofdje van de baby ingedaald is, dan kan je met bellen wachten tot de ochtend. Na het breken van de vliezen kan het soms nog uren duren totdat de weeën beginnen. Probeer nog te rusten of te slapen en niet teveel op de weeën te wachten. Is de kleur van het vruchtwater geel of groen bel dan DIRECT, ook al heb je geen weeën.
  • Hoofdje NIET ingedaald; als het hoofd van je kindje niet is ingedaald, heb je op het spreekuur van de verloskundige gehoord dat je DIRECT moet bellen als de vliezen gebroken zijn. We komen dan bij je thuis kijken.
  • Bloedverlies; mocht je veel helder rood bloed verliezen bel ons DIRECT.

Het nummer van de spoedtelefoon is: 06-54 942 751

Omhoog