070-3468288

Kraamtijd: de eerste week


De kraamtijd is een bijzondere tijd, voor jullie en ook voor jullie familie en vrienden. Om jullie in het begin van deze periode wat te hulp te bieden, komt er de eerste acht dagen een kraamverzorgster.

Zij komt minimaal 3 en maximaal 8 uur per dag langs, afhankelijk van wat jullie nodig hebben en wat van tevoren is afgesproken. Onze taak is om jullie gezondheid regelmatig te controleren.

We komen daarvoor bij jullie thuis of in het Geboortehotel van het HAGA ziekenhuis of het Ibis geboortehotel.

Tips kraambed


Omdat je kraamtijd een bijzondere, maar soms ook kwetsbare periode is hebben we een paar adviezen voor je verzameld:

  • Verwacht niet meteen te veel van jezelf. Je hebt tijd nodig om lichamelijk en emotioneel te herstellen, dat is normaal
  • Gun jezelf tijd om het voeden en alle anderen nieuwe dingen rustig te kunnen leren, het is normaal dat dit wat tijd nodig heeft
  • Probeer genoeg rust te nemen, bijvoorbeeld door tussen de middag te slapen
  • Zorg goed voor jezelf, eet gezond en gevarieerd en drink voldoende
  • Neem samen met je partner de tijd om alleen met jullie baby te zijn, zo kun je goed aan elkaar wennen en elkaar leren kennen
  • Laat niet meteen te veel bezoek langs komen. Veel bezoek kan stress en onrust met zich mee brengen. Dat heeft een negatieve invloed op de borstvoeding en het slaap en eet ritme van jullie baby
  • Geef duidelijk je behoeftes en wensen aan, zowel aan elkaar als ook aan de kraamzorg of familieleden die helpen

Schema


Als het jouw eerste baby is, dan komen wij de 2e, 3e, 5e, 7e en als nodig ook de 9e dag bij jullie langs. We kijken hoe het met jou en je baby gaat en helpen je zo nodig met de borstvoeding en adviseren de kraamverzorgster. Als jullie al een of meerdere kinderen hebben, komen wij de 2e, 4e, 6e en 8e dag bij jullie langs. Als er problemen zijn, passen wij ons schema aan en komen tussendoor langs. Soms duurt de visite 15 minuten, maar als het nodig is maken we meer tijd voor jullie vrij.

Ziekenhuis


Het kan ook wel eens voorkomen dat onze visites afwijken van deze indeling doordat jij of je baby bijvoorbeeld in het ziekenhuis zijn. In dit geval komen wij altijd een keer in het ziekenhuis bij je op bezoek en kun je de dienstdoende verloskundige bellen als je daar behoefte aan hebt. Vanaf de dag nadat jij/jullie uit het ziekenhuis zijn gekomen, komen we bij je thuis en gaat het reguliere visiteschema in.

Visites


We komen meestal tussen 9.00 en 13.00 uur bij je langs. Als het erg druk is met bevallingen dan kan het voorkomen dat we pas in de middag komen. Tijdens de visites controleren we de uitslagen van de standaard medische controles. We bespreken de voeding, en geven je als nodig aanvullend advies. Maar we zijn vooral ook erg benieuwd hoe jij je voelt. Voel je je goed? Heb je “kraamtranen”? Hoe heb je je bevalling beleefd? Hoe kijk je tegen je nieuwe levenssituatie aan? Het kan namelijk best zijn dat het soms even niet zo goed met je gaat. Dan bieden we je graag steun en zo nodig schakelen we hulp in.

Belangrijk


Vanaf 37 weken zwangerschap t/m de 1e week van de kraamperiode moet het bed 70-80 cm hoog zijn. Dat kan door middel van bedverhogers (tegen geringe kosten te huur bij de thuiswinkel) of door middel van (bier)kratjes.

De bevalling nabespreken


Het is belangrijk om een moment te hebben om de vaak intense, maar ook zeer bijzondere ervaring van de bevalling te kunnen herbeleven. Wij streven ernaar dat je de verloskundige die jouw bevalling heeft begeleid, ook terugziet in het kraambed. Dit geeft jullie de kans om vragen te stellen over de bevalling en zo kunnen wij nog het een en ander toelichten. Stel dat dit een keer niet mogelijk is, dan zoeken we een alternatieve oplossing.

Laatste visite


Bij de laatste visite bespreken we verschillende onderwerpen die de komende tijd een rol gaan spelen; zoals de voeding, vitamine K en D voor de baby, borstvoeding en werken. We bespreken de overdracht naar het consultatiebureau en de huisarts. Ook geven we je oefeningen om je bekkenbodemspieren weer te sterken en houdingsadvies. We hebben het over anticonceptie en nodigen je uit voor de nacontrole.

Ook voor ons is het altijd weer bijzonder om, na negen maanden met jullie te hebben meegeleefd, afscheid van elkaar te nemen.

Aangifte


De baby moet in Nederland binnen 3 werkdagen bij de gemeente worden aangegeven. Stel dat de baby op zaterdag is geboren moet die op het laatst op woensdag zijn aangegeven. Dit kan bij een van de stadsdeelkantoren in Den Haag.

Als je getrouwd bent of tijdens de zwangerschap de erkenning van de baby is geregeld, kan de baby door je partner worden aangegeven. Hiervoor zijn de paspoorten van beide ouders en de geboorteaangifte nodig. Als je niet getrouwd bent is ook het bewijs van erkenning nodig. De geboorteaangifte ontvang je na de bevalling van de verloskundige die je bevalling heeft begeleid.

Om je de best mogelijke ervaring te bieden op onze website, gebruiken wij en derde partijen technieken zoals cookies.
Bekijk onze cookie policy hier.

2004 - 2024 Mundo vroedvrouwen Surlinio